Naar UK met je huisdier na de Brexit? Let op!

Brexit is een feit op 31-12-2020.
Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft op 31 januari 2020 de EU verlaten. Tot 31 december 2020 geldt een overgangsperiode. In deze periode blijven alle EU-regels en -wetten gelden voor het VK, ook voor het reizen met dieren van en naar het VK. Het is nog niet duidelijk welke regels er gaan gelden na 31 december 2020.

Met je hond van het VK naar Nederland wordt mogelijk alsvolgt:
Het zou zomaar kunnen dat het VK wordt ingeschat als een derde land met een hoog risico op Rabiës. Om vanuit het VK naar Nederland (terug) te komen, geldt dan een verplichte Rabiës titertest. U moet dan vóór vertrek uit Nederland een Rabiës titertest uit te laten voeren. De test toont antistoffen tegen Rabiës in het bloed van de hond of kat aan en moet uitgevoerd worden in een Europees erkend laboratorium.
Als de test niet is gedaan kunt u wel naar het VK reizen maar komt uw hond daarna Nederland niet meer in!

Met je hond van Nederland naar het VK:
Of de eisen voor het reizen met huisdieren naar het UK gaan veranderen, is nog niet geheel duidelijk.  Het VK geeft aan dat er niets gaat veranderen. De nu geldende eisen lijken dus vooralsnog van kracht te blijven, ook na 31 december 2020.

De Rabiëstiter kan het beste worden bepaald 3-4 weken na vaccineren want dan is deze het hoogst. De uitslag laat meestal ruim een week op zich wachten. Bij een positieve test kunt u direct afreizen naar het VK en mag uw dier dan ook weer direct terug naar de EU reizen.