Transport Oost Europese honden is zeer traumatisch

Esko volledig uitgeput

Afgelopen september hebben we (Pieter) een nieuwe hond Esko uit Bulgarije geimporteerd via een stichting.
Deze hond leek op Whatsap filmpjes in het Bulgaarse asiel prima sociaal naar mensen en honden. Hij liep kwispelend tussen andere honden en liet zich aaien door zijn verzorgers. We kregen hem na het transport uit Bulgarije direct in huis en toen brak een intensieve zeer! zware tijd aan. Esko kwam totaal uitgeput bij ons aan en durfde de eerste drie dagen de bench niet uit, ook durfde hij niet te eten en nauwelijks te drinken. Na drie dagen wilde hij niet meer in de bench en liep hij vaak langdurig grommend en blaffend in huis rond van angst. Hij was doodsbang voor mensen en ook voor alle andere honden behalve onze eigen hond Tessel. Gelukkig was hij erg vriendelijk en beet hij niet ondanks zijn angst. Na vijf maanden en zeer veel geduld gaat het nu veel beter met hem en kan hij loslopen in Delftse Hout en speelt hij met onze andere hond Tessel.

Een groot probleem is echter zijn wagenziekte en angst voor de auto. Als hij weet dat hij in de auto moet spuit het speeksel in stralen uit zijn bek en dit stopt pas als we op de bestemming zijn. Er is een verhoging in de auto gebouwd en we rijden met de ramen open, dat helpt niets. Ook medicatie tegen wagenziekte helpt niets. Het is grotendeels stress want als hij weet dat hij de auto in moet en de auto nog niet kan zien dan begint hij al te speekselen. Toch is hij tijdens het rijden ook misselijk want hij braakt ook af en toe. De auto leuk maken door hem in de kofferbak te laten springen en dan te voeren werkt niet want hij neemt geen voedsel aan uit de hand.

Na overleg met de gedragspoli van de Universiteit Utrecht blijkt extreme auto angst/wagenziekte bij honden uit Bulgarije en Roemenie vaak voor te komen. Dit is het gevolg van een extreme autorit naar Nederland waarbij zeer langdurig nonstop gereden wordt met honden die niets gewend zijn. Honden raken hierdoor mentaal ernstig beschadigd en bij een deel van de honden komt het niet meer goed met auto rijden. Sommige honden blijven zelfs heel angstig voor witte busjes omdat ze daarin zijn vervoerd.

Honden uit Oost Europa zouden dus niet met de auto vervoerd moeten worden. Dit duurt veel te lang, is ernstig traumatisch en heeft soms onomkeerbare gevolgen. Met de beste bedoelingen halen stichtingen dieren naar Nederland terwijl een deel van de gedragsproblemen door het transport ontstaat.

Esko volledig uitgeput
Hond Esko volledig uitgeput na transport van 36 uur
Esko
Esko na 6 weken in Normandie
Esko in de herfstzon
Esko in de herfstzon