Besmettelijke virusziekten bij konijnen
Myxomatose en VHD

Myxomatose.
Myxomatose is een virusziekte die algemeen voorkomt bij wilde konijnen. De ziekte wordt onder wilde konijnen verspreid door bloedzuigen van de konijnen vlo. De ziekte komt onder wilde konijnen vooral voor in de zomer en nazomer (veel vlooien). Overdracht van wilde naar tamme konijnen gebeurt door muggen. Het virus veroorzaakt onderhuidse zwellingen aan de kop, het best te zien aan de neusrug, oogleden en oorbasis. De zwelling van de oogleden is vaak zo ernstig dat het konijn blind wordt. Ook rond de geslachtsopening treedt vrijwel altijd zwelling op. De infectie verzwakt verder de afweer waardoor het konijn ook bacteriële infecties erbij krijgt. Het konijn sterft van uitputting of secundaire infecties als een roofdier of mens het lijden niet bekort. Konijnen kunnen in zeer zeldzame gevallen de infectie met goede verzorging overleven.
 
Nobivac VHD-Myxo, vaccin tegen VHD en Myxomatose
Het vaccin mag door de dierenarts worden toegediend vanaf de leeftijd van 5 weken en geeft een jaar bescherming. Konijnen zijn beschermd vanaf 3 weken na de vaccinatie.
 
VHD, Viral Hemorrhagic Disease.
VHD 1(=RHD 1) is een zeer besmettelijke virusziekte die sinds 1993 in Nederland voorkomt. De besmetting is afkomstig van wilde konijnen en kan optreden door het voeren van besmet gras, via kleding, schoenen en via hooi. Het is aangetoond dat het virus wel tot 3 maanden op kleding kan overleven! De incubatietijd is 16uur tot 3 dagen. Symptomen zijn; snel toenemende sloomheid, benauwdheid en soms bloeden uit de neus. Soms treden krampen op en gaat het konijn gillen voor het sterft. Sinds 2015 is in Nederland de nieuwe variant van VHD gezien, genaamd VHD2. Het gebruikelijke vaccin Myxo-RHD werkt alleen tegen VHD1 en niet tegen VHD2! Sinds mei 2016 gebruiken we daarom ook het Franse vaccin Filavac® dat werkt tegen VHD 1+2. Meer informatie over VHD2 op de website van de Universiteit Utrecht